25-04-05

Melanzane fantasia (Aubergines met een fantasie)

Ingrediënten :
4 grote aubergines - 2 bolletjes mozzarella - 100 gr ham in plakjes en 100 gr ham in één dikke plak - 2 eieren - bloem - paneermeel - olijfolie - peper - zout

Bereiding :
Was de aubergines.  Snijd ze in de langsrichting in plakjes van enkele mm dik.  Bestrooi ze met zout en laat ze ca. 1 uur rusten.  Spoel af onder koud water en droog ze goed af.
Haal ze door de bloem, dan door de losgeklopte eieren met een snuifje zout en peper en tenslotte door het paneermeel.
Warm de olijfolie op.  Bak de aubergineschijven aan weerskanten goudbruin.  Draai ze regelmatig om.  Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
Snijd de mozzarella in plakjes en de plak ham in blokjes.
Leg een laag aubergines in de schotel. Bedek met de hamschijfjes en mozzarella.  Leg daarop weer een laag aubergines, een laag mozzarella en tenslotte de hamblokjes.
Zet in een oven van 200°C en dien warm of lauw op.

Buon appetito !

19:23 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cozze gratinate (Gegratineerde mosselen)

Ingrediënten :
1 kg mosselen - 4 gepelde tomaten - paneermeel - olie - 1 teentje look - oregano

Bereiding :
Was de mosselen grondig.  Doe ze in een pan zonder bijkomend vocht.  Zet het deksel op de pan en zet de mosselen op het vuur tot ze openkomen.
Leg de mosselen in een halve schelp in een ovenschotel op een bedje van grof zout.  Bestrooi met peper, oregano en een klein beetje zout.
Maak een mengsel van fijngehakte look, peterselie en tomaten.  Leg dit op de mossselen en bestrooi met paneermeel.
Giet er tenslotte wat olijfolie over en zet 4 - 5 minuten in een oven van 180°C.  Dien warm op.

Buon appetito !

Recept : Zia Cecilia

19:03 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-04-05

Torta salata ai porri (Quiche met prei)

Ingrediënten :
250 gr bladerdeeg - 1,5 dl melk - 2 eieren - 8 preistengels - 1 aardappel - 1 courgette - 40 gr boter - 50 gr parmezaan - bloem - peper - zout - nootmuskaat

Bereiding :
Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.  Leg er het bladerdeeg in.   Doorprik het deeg met een vork.  Zet de vorm in de koelkast tot je ze nodig hebt.
Snijd het wit van de prei in zeer dunne ringen.  Snijd de courgette in julienne.  Schil de aardappel en snijd hem ook in heel dunne plakjes.
Smelt de boter.  Voeg de groenten toe.  Strooi er wat bloem over en bak ze op een laag vuur ca. 10 minuten.  Schep vaak om.  Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Haal de pan van het vuur en laat lauw worden.
Klop de eieren los.  Voeg melk en parmezaan toe.  Meng goed en voeg de groenten toe.  Kruid eventueel bij met peper en zout.
Giet het mengsel nu in de springvorm.  Bak ca. 35 minuten op 200°C.  Ter kontrole kan je een spiesje in de taart steken.  Als het midden van de taart droog is, is de quiche klaar.
Haal de quiche uit de oven.  Laat 5 minuten rusten en dien warm of lauw op.

Buon appetito!

12:38 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zuppa di pastinaca con la senape (Pastinaaksoep met mosterd)

Ingrediënten :
750 gr pastinaak - 50 gr boter - 1 fijngesneden ui - 1 liter warme bouillon - 150 ml melk - 150 mlk room - 3 koffielepels mosterdzaadjes - 2 koffielepels versgehakte peterselie

Bereiding :
Was de pastinaak onder koud stromend water.  Schil ze met een scherp mes en snijd ze in dobbelsteentjes.
Smelt de boter in een grote pan.  Voeg de pastinaak toe met de bouillon.  Roer dooreen en laat 15 minuten koken of tot de pastinaak gaar is.
Mix de soep.  Voeg de melk toe, de room en de mosterd.  Laat nog wat verder koken terwijl je blijft roeren met een houten lepel.  Bestrooi met de peterselie en dien op.

Buon appetito!

12:28 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pane tostato con crema gialla di formaggi (Geroosterd brood met gele kaascrème)

Ingrediënten :
400 gr ricotta - 100 gr gorgonzola - 2 lepels pecorino - 2 lepels parmezaan - 1 doos saffraanpoeder of saffraandraadjes - chilipeperpoeder - enkele sneden geroosterd brood

Bereiding :
Los de saffraan op in wat warm water.  Meng met de ricotta en de andere kazen tot je een gladde massa hebt.  Laat 2 uur rusten in de koelkast.
Strijk uit over geroosterde sneden brood en warm ze enkele minuten op in de oven.

Buon appetito!

12:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uova farcite allo zafferano (Gevulde eieren met saffraan)

Ingrediënten :
8 eieren - bechamelsaus - gehakte peterselie - 2 doosjes saffraan of saffraandraadjes - boter

Bereiding :
Kook de eieren hard.  Pel ze en snijd ze in twee in de langsrichting.  Haal de eierdooiers eruit.
Maak een dikke bechamelsaus klaar.  Meng de helft ervan met de fijngehakte dooiers en peterselie . Spuit di mengsel met een spuitzak op de eierhelften.
Leg de eieren op een serveerschotel.
Los de saffraan op in de andere helft van de bechamel.  Spuit dit over de eieren.  Leg een klontje boter op elk ei en zet 5 minuten in een warme oven.

Buon appetito!

11:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Flan di ricotta (Ricottaflan)

Ingrediënten :
400 gr ricotta - 3 eieren - 150 gr mais - 200 gr sla - 1 portie waterkers - 70 gr geraspte parmezaan - gehakte kruiden (peterselie - basilicum - salie - rozemarijn - marjoraan) - 20gr boter - 4 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels frambozenazijn - peper - zout - 70 gr bladerdeeg

Bereiding :
Voeg de kruiden bij de ricotta, samen met de fijngehakte ui, de parmezaan en de eierdooiers.  Meng goed dooreen.  Kruid met peper en zout.
Klop de eiwitten stijf.  Voeg ze voorzichtig bij de ricotta.  Giet het mengsel in een bakvorm.  Leg er repen bladerdeeg over en bak ca. 20 minuten in een oven van 200°C.
Ondertussen was je de waterkers en sla, die je in repen snijdt.  Leg ze met de mais op een schotel.  Maak aan met olie, frambozenazijn en zout.
Dien de flan warm op, samen met de salade.

Buon appetito!

11:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Involtini di alici (Ansjovisrolletjes)

Ingrediënten :
12 grote verse ansjovissen - 50 gr broodkruim - 30 gr geraspte pecorino - 1 glas droge witte wijn - bloem - oregano - look  - peterselie - olie - zout

Bereiding :
Maak een vulling met het broodkruim, de pecorino, oregano en gehakte peterselie en look.
Was de ansjovissen.  Leg ze open en doop ze in de wijn.  Laat uitlekken.  Leg wat van de vulling in het midden.  Sluit de ansjovisjes met een tandenstoker.
Haal ze door de bloem en frituur ze in de olie.  Dien warm op.

Buon appetito!

11:35 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bocconcini di ricotta e zafferano (Hapjes van ricotta en saffraan)

Ingrediënten :
500 gr ricotta - 2 eieren - 2 doosjes saffraan of saffraandraadjes - gehakte peterselie - boter - zout

Bereiding :
Plet de ricotta met een vork los en voeg er de eieren aan toe.
Los de saffraan op in wat warm water en voeg dit bij de ricotta, samen met de peterselie en een snuifje zout.  Meng goed dooreen en giet dit mengsel in een ingeboterde bakvorm.
Bak ca. 15 minuten in een oven van 180°C.
Dien lauw of koud op, in blokjes gesneden.

Buon appetito!

11:29 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Salatini al finocchietto (Aperitiefhapjes met venkelzaadjes)

Ingrediënten :
150 gr bloem - 100 gr boter - 50 gr geraspte parmezaan - 1 ei - 2 eetlepels venkelzaadjes - zout

Bereiding :
Meng de bloem met de kaas, de malse boter en een snuifje zout tot een glad deeg.
Probeer het deeg zo weinig mogelijk te bewerken (zodat het niet te warm wordt).  Met een deegrol rol je het deeg uit tot een dikte van 1/2 cm en snijd er hapjes uit met koekjesvormpjes of in driehoekjes.
Klop het ei los met een beetje zout.  Strijk het deeg hier mee in.
Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier of ingeboter en bestrooid met bloem.
Bestrooi de hapjes met flink wat venkelzaadjes en laat 10 - 15 minuten bakken op 180°C.  Laat lauw worden en dien op als aperitiefhapjes.

Buon appetito!

11:23 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crostata con spinaci e patate (Aardappel-spinazietaart)

Ingrediënten :
1 kg spinazie - 500 gr aardappelen - 1/2 glas magere melk - 4 eetlepels geraspte parmezaan - 20 gr boter - 1 teentje look - 1 eiwit - peper - zout

Bereiding :
Was de spinazie en zet ze op het vuur, zonder bijkomend vocht.  Kruid met wat zout.  Sauteer ze 10 - 15 minuten.  Giet af en knijp ze uit.
Schil de aardappels.  Kook ze en pureer ze door een groentenzeef.  Voeg er de warme melk bij en roer goed.  Voeg de helft van de parmezaan toe.
Hak de spinazie fijn.  Fruit het geplette teentje look in de boter.  Als de look begint te kleuren, haal je hem eruit en doet de spinazie erbij.  Kruid met peper en voeg de rest van de parmezaan toe.
Beboter een ronde bakvorm.  Doe er 2/3 van de aardappelpuree in.  Bedek met spinazie.  Met een patisseriespuit spuit je rest van de puree in repen erover.  Bestrijk met het eiwit en bak 20 minuten in de oven.

Buon appetito!

11:15 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gamberetti marinati allo zafferano (gemarineerde garnalen met saffraan)

Ingrediënten :
400 gr gepelde garnalen - 3 citroenen - 1 doosje saffraan of enkele saffraandraadjes - olijfolie - peper - zout

Bereiding :
Marineer de garnalen gedurende 20 minuten in het citroensap.
Maak een sausje met olie, 1 lepeltje citroensap, waarin je de saffraan opgelost hebt, een snuifje zout en versgemalen peper.  Meng alles goed.
Giet de garnalen af en dien ze op met het sausje.

Buon appetito!

11:05 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |