14-07-04

L'erbazzone reggiano (Groentenquiche uit Reggio Emilia)

Dit is een specialiteit uit Reggio Emiglia.
Ze kan gemaakt worden met snijbiet (warmoes), maar ook met spinazie.
Het deeg moet heel dun uitgerold worden. Zoals in veel recepten uit Emilia wordt er reuzel gebruikt in plaats van boter, wat het deeg een speciale broosheid en geur bezorgt.

Ingrediënten :
deeg : 250 gr bloem -  70 gr reuzel (eventueel te vervangen door malse boter) - ca. 100 ml koude melk - zout
vulling :  600-700 gr snijbiet of spinazie, gekookt en uitgelekt  -  200 gr pancetta (buikspek) of 1/2 pancetta en 1/2 gerookt spek  -  100-150 gr parmezaan - 100 gr boter - 1 teentje look

Bereiding :

Meng alle ingrediënten voor het deeg goed dooreen.
Voeg melk toe tot je de juiste consistentie hebt.


 Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. Verdeel het in twee.
Rol het deeg zo dun mogelijk uit in 2 cirkels.

 

Voor de vulling  :
was de groenten en stoof ze in het aanhangende water.   Hak ze dan fijn.
Smelt de boter. Fruit er de fijngehakte look in.
Bak het spek en voeg tenslotte de groenten toe.  Kruid met zout.
Haal van het vuur en voeg parmezaan toe.
Beboter een taartvorm of leg er bakpapier in. Leg één schijf deeg erin.


Prik enkele keren in het deeg met een vork.  Leg de vulling erop.  

Bedek met de 2e schijf deeg.  Druk de randen dicht.  Als je nog deeg overhebt, kan je rondom rond een "koord" van deeg leggen.


Prik enkele keren in de bovenste deegschijf  (het deeg mag niet omhoogkomen).  Bestrijk met gesmolten reuzel (of boter).

 


Bak 30- 35 minuten in een oven van 180°C.  Je kan de erbazzone ook lauw of op kamertemperatuur eten.

Enkele varianten : 3 - 5 grote uien erbij bakken voor je de spinazie bakt. 1 of 2 eieren toevoegen aan het mengsel, die je losklopt met de parmezaan.     

Buon appetito!

Recept : Gennarino

12:11 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.