24-05-04

Panini al latte (Melkbroodjes)

Dit broodje is zeer geschikt om canapés of sandwiches mee te maken.

De manitobabloem die je ervoor gebruikt is een bloemsoort uit Noord Amerika of canada met een harde korrel, maar wel van het soort Triticum aestivum,  gebruikt voor brood en gebak, niet te verwarren met durum, die gebruikt wordt voor pasta.  De bloem heeft een hoog eiwitgehalte (tot 18%) en een groot absorptievermogen van water (tot 80% van zijn gewicht).  De bloem heeft daarom een hoge bakwaarde en wordt gebruikt voor speciale broden en pizza. Gebruik in elk geval witte bloem voor de broodjes.


De enige moeilijkheid is de vorm,  waardoor je 'mooie' broodjes krijgt,  zonder de vreemde plooien die het effekt verbrodden.

Je kan het zo proberen :  als het deeg klaar is, verdeel je het in stukken van gelijk gewicht  (dit is belangrijk voor een gelijkmatig bakken van de broodjes). 

 Dan neem je een stukje met beide handen. Met de duim rek je het deeg uit van het midden naar buiten toe en met de andere vingers druk je op het deeg dat je met de duim uitgerokken hebt.  Zo krijg je een glad oppervlak en de onreglmatigheden zitten allemaal onderaan het broodje en worden verborgen door het rijzen van het deeg .


 

Links ziet U een broodje dat met deze techniek bewerkt werd
en rechts een broodje zonder bewerking.

 

Ingrediënten :
500 gr manitoba bloem - 500 gr bloem type '0' - ca. 400 ml melk - 25 gr biergist - 200 gr boter - zout - 100 gr suiker

Bereiding :
Los de gist op in wat lauwe melk. voeg een lepel bloem toe, meng goed en laat 30 minuten rijzen.
Leg de bloem in een hoopje met een kuil in het midden.  Leg alle ingrediënten in het kuiltje en meng alles goed.  Kneed het deeg dan minstens 15 minuten (beter 30 minuten) en laat, afgedekt met een vochtige handdoek, ca. 2 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
Na de eerste maal kan je het deeg nog eens met de handen kneden en een tweede keer laten rijzen. Daarna kneed je het deeg nog een laatste maal en maak je er een "worst" van.
Die snijd je in gelijke stukken (van ca. 30 gr).  Maak er balletjes van en leg ze op een bakblik, waarop je bakpapier gelegd hebt, bestrooid met wat bloem.  Strijk de balletjes in met losgeklopt ei en laat ze dan ca. 1 uur rijzen, afgedekt met een handdoek.
Verwarm de oven op 200 - 220°C.  Leg de broodjes max. 10 minuten in de oven.  De broodjes moeten mals blijven.

Buon appetito!

Recept : Gennarino

10:45 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.