27-04-04

Uova strapazzate con zucchine (Roerei met courgettes)

Ingrediënten : (4 personen)
8 eieren - 120 gr boter - 1 teentje look - olijfolie - in blokjes gesneden courgettes - gepelde tomaten - fijngesneden basilicum - peper - zout

Bereiding :
Doe 40 gr boter in een pan met de olijfolie en laat het teentje look hierin fruiten.  Doe er de courgetteblokjes bij en halverwege de baktijd ook de uitgelekte,  fijngehakte gepelde tomaten.  Kruid met peper en zout en laat verder bakken op een hevig vuur.  Meng regelmatig dooreen.
Bak de losgeklopte eieren in een andere pan met de rest van de boter tot ze gestold zijn.
Giet de eieren in een voorverwarmde schotel.  Leg de courgettes in het midden en versier met de basilicum.

Buon appetito!

Recept : Città della Spezia.

19:48 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zuppa di pesce Gallipolllina (Vissoep van Gallipolli)

De vis die je gebruikt moet geschikt zijn voor soepbereidingen : Zonnevis, rog, zeeduivel, schorpioenvis bijvoorbeeld.  Je kan er ook garnalen, mosselen en inktvis aan toevoegen.
Eerst maak je een bouillon met water,  olie,  ui,  enkele teentjes look,  een selderstengel,  peterselie en 4 - 5 gepelde tomaten.  Alle ingrediënten moeten heel fijn gesneden worden en door een groentenzeef gezeefd.  Als de bouillon bijna voor de helft ingekookt is,  doe je er wat zout bij,  met een scheutje azijn en legt de vis erin.  Tenslotte doe je er een handvol gehakte peterselie bij.  Laat een half uur koken en dien zeer warm op in voorverwarmde borden waarin je op de bodem geroosterde broodkorstjes legt.

Buon appetito!

Recept : Kookcursus Scuola Porte d'Oriente.

19:33 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crema piccante al pomodoro (Pikante, koude tomatensoep)

Ingrediënten :
1 kg tomaten - 1 selderstengel - 1 wortel - 1 ui - 1 aardappel - 50 gr boter - 1/2 liter bouillon - 2 dl verse room - 1 bosje rucola - 1 pikant Spaans pepertje - zout

Bereiding :
Reinig en was de groenten, snijd ze fijn en laat ze wat stoven in de boter.  Doe er dan de bouillon bij.  Kruid met zout en voeg er ook het pepertje aan toe.  Laat 40 minuten koken op een matig vuur.
Giet de soep door een groentenzeef met fijne gaatjes.  Doe dan deze creme terug in de pan met de room.  Kruid bij met zout en laat nog 10 minuten koken op een zacht vuur.  Laat afkoelen en dan nog 20 minuten rusten in de koelkast.
Dien deze roomsoep zeer koud op.  Overstrooi met de fijngesneden rucola en geef er in de oven geroosterde broodkorstjes bij.

Buon appetito!

19:27 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-04

Focaccia con prosciutto, pomodorini e rucola (Focaccia met ham, kerstomaatjes en rucola)

Ingrediënten :
1/2 kg bloem - 1 blokje biergist - een lepel olijfolie - 100 gr parmaham - 100 gr kerstomaatjes - 50 gr rucola - zout

Bereiding :
Los de gist op in een beetje water. Maak een kuiltje in de bloem. Doe daarin de gist en ca. 1/4 l gezouten water (Als je het zout oplost met de gist, zal het deeg moeilijker rijzen) en een lepel olie. Kneed het deeg gedurende ca. 10 minuten tot je een glad en elastisch deeg hebt. Bedek het en laat twee uur rijzen op een warme plaats.
Rol het deeg uit (ca. 1 cm dikte). Bedek een bakvorm die je ingewreven hebt met olie en bestrooid met zout met dit deeg. Maak hier en daar kleine insnijdingen in het deeg.
Snijd de ham in reepjes. Was de rucola en droog goed af. Bedek het deeg nu met de ham en de kerstomaatjes. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met nog wat zout en bak gedurende 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 240°C, die je vermindert tot ca. 200°C , op het moment dat je het deeg erin plaatst. Leg er dan de rucola op, besprenkel met nog wat olijfolie en bak nog eens 5 minuten. Als de focaccia goudbruin is, is hij klaar.

10:28 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ricotta al curry (Ricotta met curry)

Ingrediënten :
400 gr ricotta - 2 lepels curry - slabladeren en een tomaat voor de versiering

Bereiding :
Meng de ricotta goed met de curry en met 2 lepels maak je hapjes die je in het midden van de slabladeren legt. Versier met schijfjes tomaat.
Je kan eventueel meer curry gebruiken als je dat wil.

Buon appetito!

09:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ricotta con timo e pomodoro (Ricotta met tijm en tomaat)

Meng verse ricotta met verse tijm.  Maak er een bolletje van en plaats dat in een halve tomaat.
Dien op met een tomatensaus (Fruit hiervoor een teentje look met een stukje rode peper en wat perselie in olijfolie. Voeg wat witte wijn toe en 400 gr gepelde tomaten in stukken gesneden. Laat een minuut of 10 inkoken tot al het vocht verdampt is. Haal van het vuur, doe er wat parmezaan bij en pureer de saus.) en basilicumsaus. (Mix voor deze saus 55 gr basilicumblaadjes met een eetlepel parmezaan, een snuifje zout, versgemalen peper en een beetje olijfolie extra vergine.) .

Buon appetito!

08:43 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-04-04

Zuppa di pomodori (Tomatensoep)

Ingrediënten : 1 kg tomaten - 7 dl groentenbouillon - 1 ui - 1 koffielepel suiker - 2 dl room - zout - peper - basilicum - olijfolie - 100 gr korte pasta (farfalline, fusilli, anelli of in stukjes gebroken bucatini)

Bereiding :
Pel de ui en hak hem grof.  Pel de tomaten, haal de zaadjes eruit en snijd ze in blokjes.  Bak de ui en de tomaten enkele minuten in de olijfolie.  Voeg de helft van de bouillon toe.  Breng aan de kook en laat op een zacht vuur 20 minuten koken.  Voeg er op het einde wat basilicum bij.  Haal de soep van het vuur en pureer ze door een groentenzeef.
Zet de soep terug op het vuur en doe er de andere helft van de bouillon en de pasta bij.  Kruid met peper en zout en eventueel een klein beetje suiker.  Breng opnieuw aan de kook en lat op een zacht vuur nog eens 10 minuten (of de tijd die nodig is om de pasta beetgaar te koken) koken.
Schep de soep in voorverwarmde borden.  Lepel er een lepel opgeklopte room in, besprenkel met een scheutje olijfolie en versier met basilicumblaadjes .

Buon appetito!

20:09 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bruschetta con mozzarella, pomodoro e basilico (Bruschetta met mozzarella, tomaat en basilicum)

Ingrediënten :
1 stokbrood of ciabatta, liefst van een dag oud, in sneetjes van 1/2 cm - 1 verse tomaat, in stukjes gehakt - mozzarellakaas, in blokjes gesneden - verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd - olijfolie extra vergine - 1 teentje look - zout

Rooster de schijven brood in de oven. Wrijf ze daarna in met het teentje look. Besprenkel met olijfolie. Leg wat blokjes tomaat en mozzarella op het brood. Doe er wat basilicum over. Leg ze nog een minuutje in de oven.

Buon appetito!

19:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Insalata caprese (Salade met tomaat en mozzarella)

Deze salade uit Capri is o zo simpel en lekker, als ze maar goed klaargemaakt wordt. Daarvoor heb je wel de juiste ingrediënten nodig :
Rijpe , sappige en smakelijke tomaten, die liefst niet in de koelkast bewaard worden.
Daarnaast gebruik je verse, jonge basilicum, niet de opgeschoten blaadjes die maar weinig smaak hebben.
De mozzarella is best van buffelmelk gemaakt.  Je kan ook de beste mozzarella van koemelk (de zogenaamde Fior di latte) nemen.  Koop in een speciaalzaak verse mozzarella.  De mozzzarella uit plastiekzakjes uit de supermarkt komt de smaak zeker niet ten goede.
Tenslotte gebruik je heel goede olijfolie extra vergine, de beste die je je kan veroorloven.

Snijd de mozzarella in niet al te dunne schijven.  Leg ze op een schotel en wissel af met schijfjes tomaat.  Leg de schijven zo dat ze elkaar overlappen.
Neem een handvol basilicumblaadjes en strooi ze over de schotel.  Voeg zout en versgemalen peper toe.
Net voor je de schotel opdient, besprenkel je met wat uitstekende olijfolie.  Insalata caprese mag nooit lange tijd in de olie "zwemmmen".  En er mag zeker geen azijn aan te pas komen.
Als variant kan je rucola gebruiken in plaats van basilicum of een combinatie van verse basilicum en verse (geen gedroogde) oregano.
Je kan de salade opdienen met lekker brood (ciabatta bijvoorbeeld) en een glas gekoelde witte wijn.  Zo serveer je een uitstekende zomerluch of, in kleinere porties, een ideaal voorgerecht voor een zomers maal.

Buon appetito!

19:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pizza margherita

Ingrediënten :
400 gr bloem - 200 gr mozzarella - 300 gr gepelde tomaten in blokjes - 1 blokje gist - basilicum - olie - zout

Bereiding :
Maak eerst het deeg :  maak een kuiltje in het midden van de bloem, doe er wat zout in, een lepel olijfolie en een glas water, waarin je het biergist opgelost hebt.  Meng goed dooreen en kneed het deeg.  Maak een bol van het deeg, maak er een kruisvormige insnijding in, zodat het deeg beter kan rijzen, dek af met een handdoek en laat een uur rijzen op een warme plaats.
Bewerk het deeg nog eens met de handen, rol het uit en leg het in een ingeoliede pizzavorm.  Bedek met de stukjes tomaat, de helft van de in plakjes gesneden mozzarella en leg er wat blaadjes basilicum op.
Bak gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 225°C.  Enkele minuten voor het einde van de baktijd leg je er de rest van de mozzarella op en nog wat blaadjes basilicum.

Buon appetito!

19:34 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Perle di ricotta (Parels van ricotta)

Ingrediënten :
2,2 kg ricotta - 100 gr parmezaan - 4 eieren - 2 eierdooiers - 550 gr bloem 00 - 1/2 nootmuskaat - zout - witte peper

Bereiding :
Meng alle ingrediënten goed dooreen tot je een homogene massa hebt. Verdeel het deeg in gelijke porties. Rol ze uit en snijd ze in stukjes van 4 - 5 cm zoals gnocchi. Maak er balletjes van en kook ze in gezouten water. Dien op met een frisse tomatensaus (Fruit hiervoor een teentje look met een stukje rode peper en wat perselie in olijfolie. Voeg wat witte wijn toe en 400 gr gepelde tomaten in stukken gesneden. Laat een minuut of 10 inkoken tot al het vocht verdampt is. Haal van het vuur, doe er wat parmezaan bij en pureer de saus.) en basilicumsaus. (Mix voor deze saus 55 gr basilicumblaadjes met een eetlepel parmezaan, een snuifje zout, versgemalen peper en een beetje olijfolie extra vergine.)
Bestrooi tenslotte met geraspte kaas.

Buon appetito!

Recept : Unione cuochi Friuli Venezia Giulia

 

19:27 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-04-04

Asparagi delicati ( Verfijnde asperges)

Ingredienten : 1,2 kg asperges - 25 gr boter - 2 eierdooiers - bloem - 1 lepel gehakte peterselie - 1 eetlepel kappertjes - witte wijnazijn - groentenbouillon - zout - peper.

Bereiding :
Reinig de asperges en bind ze samen in twee of drie bundeltjes.  Kook ze in gezouten water en zorg ervoor dat de punten uit het water blijven.  Giet ze na 15 - 20 minuten af, leg ze op een serveerschotel en houd ze warm. 

Smelt de boter in een kleine pan en van het vuur weg doe je er de 2 eierdooiers, de peterselie, een kleine lepel bloem, een half glas bouillon en twee lepels azijn bij.  Meng alle ingrediënten goed en kruid met peper en zout.

Zet het pannetje op een zacht vuur en warm op, zonder echter te laten koken.  Blijf voortdurend roeren tot je een dikke en homogene saus hebt. 

Giet de saus in het midden over de asperges.  Bestrooi met kappertjes en dien warm op.

 Buon appetito !

11:18 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-04-04

Frittata con patate e cipolle (Omelet met aardappelen en ui)

Ingrediënten :
800 gr aardappelen - 1 middelgrote ui - 8 eieren - 1 glas olijfolie - zout - peper

Bereiding :
Pel en was de ui, dep af met keukenpapier en hak fijn.
Schil de aardappelen, was ze en droog ze af.  Snijd de aardappelen in schijfjes van 1/2 cm.  Warm de olie op in een pan.  Doe er de ui in en laat 1 minuut op een middelmatig vuur fruiten.  Voeg de aardappelen toe.  Breng op smaak met zout.  Laat 1 minuut bakken.  Roer ze om met 2 houten lepels.  Verminder het vuur op de laagste stand.  Dek de pan af en laat de aardappelen 15 minuten bakken.  Roer ze 2 - 3 keer om.  Als ze gaar zijn, haal je ze uit de olie en laat goed uitlekken.
Klop de eieren los met een vork.  Kruid met peper en zout.  Voeg de lauwe aardappels toe en laat 10 minuten rusten.
Warm de olijfolie van de aardappelen weer op.  Giet er het eimengsel op.  Bak de omelet op een middelmatig vuur tot de onderkant goudbruin is (ca. 8 minuten).  Schuif de omelet op een bord en leg ze omgekeerd weer in de pan.  Bak nog eens 8 minuten.
Leg ze op keukenpapier.  Serveer warm of koud.

Buon appetito !

Recept : Cookaround

10:32 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pizzette pasqualine (Paaspizzaatjes)

Ingrediënten :
pizza : 125 gr bloem - 2 koffielepels bakpoeder - 15 gr margarine, 1 snuifje zout - 4 eetlepels melk
vulling : 375 gr rundsgehakt - 2 tomaten - 1 ui - mozzarella - zout - tomatensaus (fruit een ui en een teentje look in olijfolie. Voeg gepelde tomaten in blokjes toe, wat oregano en laat inkoken)

Bereiding :
Zeef de bloem met het bakpoeder. Voeg margarine en melk toe. Kruid met zout en kneed tot een glad deeg. Rol het deeg uit tot een dikte van 6 - 7 mm.
Steek rondjes uit voor de bodem en iets kleinere rondjes voor het deksel.
Bak het gehakt bruin in wat olijfolie. Kruid met peper en zout en bestrijk de pizzabodempjes met wat tomatensaus. Daarop leg je een laagje vlees, een schijfje tomaat, 1 plakje ui en het dekseltje van de pizza. Bak ze in een matig verwarmde oven.
Na 15 minuten leg je op elke pizza een schijfje mozzarella. Laat verder bakken tot de kaas begint te smelten.
Leg voor het serveren op elke pizza een stukje tomaat. Dien warm op.

Buon appetito !

10:15 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |