30-01-04

Crespelle ai funghi (Pannenkoeken met paddestoelen)

Candelora, feest van het licht, wordt overal in Italië gevierd met processies. In sommige dorpen in Sicilië trekken de vrouwen die dag in processie de bergen in en zuiveren zich met dauwwater, naar het voorbeeld van Maria, die 40 dagen na de geboorte van Jezus in de tempel gezuiverd werd. Wij houden het bij onze vertrouwde pannenkoeken.

Ingrediënten voor 6 pannenkoeken :
Pannenkoeken : 125 gr tarwebloem - 1/4 liter melk - 1/8 liter water - 1 ei - 1 lepel olie - zout
Vulling :300 gr paddestoelen - 1 ui - 50 gr boter - 1 bosje peterselie - 1 lepeltje citroensap - zout - peper

Bereiding:
Zeef de bloem en doe ze in een kom. Breek er het ei in, voeg wat zout toe en roer met een houten lepel. Verdun eerst met water, dan met de melk en doe er tenslotte de olie bij.
Laat het beslag dan 90 minuten rusten
Vet de pannenkoekenpan lichtjes in en doe er een pollepel van het beslag op. Draai de pan rond zodat het beslag over de hele oppervlakte verspreid wordt en bak de pannenkoeken aan beide kanten. Houd ze warm.
Pel de ui, was hem en droog af met keukenpapier. Snijd hem fijn.
Was de peterselie onder stromend water. Droog voorzichtig af met keukenpapier en hak fijn.
Laat 50 gr boter smelten in een pan. Fruit daarin de gehakte ui, voeg de paddestoelen toe en laat op een matig vuur 15 minuten bakken. Voeg op het einde de gehakte peterselie toe. Kruid met zout, peper en het citroensap.
Vul de pannenkoeken met dit mengsel. Rol ze op en serveer onmiddellijk. Dien warm op.
Buon appetito!
Recept :  Spaghettitaliani

14:15 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crespelle di spinaci con salsa di porro (Pannenkoeken met spinazie en preisaus)

Maria Lichtmis is in Italië vooral het feest van de terugkeer naar het openbaar leven van de heilige Maagd Maria.  Volgens de Levitische wet mochten vrouwen, die een zoon gebaard hadden, gedurende 40 dagen niet deelnemen aan het openbaar leven, de eerste 7 dagen omdat ze onrein waren en daarna nog 33 dagen, vooraleer het kind voorgesteld werd in de tempel en de vrouw gezuiverd werd.

Op heel veel plaatsen in Italië gaan die dag nog processies door ter ere van Maria.  Er worden niet speciaal pannenkoeken gegeten , zoals bij ons de gewoonte is, maar ik heb toch een receptje uitgezocht van een heerlijk voorgerechtje met pannenkoeken.


Ingrediënten voor 4 personen :
Pannenkoeken : 100 gr bloem - 1/4 liter melk - 2 eieren - zout - klontje boter
Vulling : 600 gr spinazie - 400 gr ricotta - 1 ei en 2 dooiers - 70 gr geraspte parmezaan - zout - peper - nootmuskaat
Saus : 60 gr bloem - 50 gr boter - 1/2 liter melk - 5 preien

Bereiding:
Voor de pannenkoeken zeef je de bloem.  Voeg dan de eieren, de gesmolten boter en het zout toe.  Roer goed tot je geen klonters meer hebt.  Bak dan de pannenkoeken aan beide kanten in een ingevette pan.
Voor de vulling snijd je de spinazie fijn.  Stoof ze in een pan met wat boter en doe ze dan in een kom.  Voeg er de ricotta bij, samen met de parmezaan, de eieren, zout, peper en wat nootmuskaat.  Meng goed dooreen.
Vul de pannenkoeken nu met dit mengsel.  Vouw ze in de gewenste vorm (driehoek, opgerold als cannelloni of naar wens in een andere vorm) en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Snijd het preiwit in fijne ringetjes, doe ze in en pan met wat boter en laat ze langzaam stoven (het is zeer belangrijk dat ze niet verkleuren).  Als ze gaar zijn, doe er dan de bloem en melk bij, kruid met zout en laat de saus wat inkoken.  Giet de saus over de pannenkoeken en laat 15 minuten gratineren in een oven van 180°C.
Buon appetito!
Recept :  Italian pasta
Foto  : Voceseriate

12:53 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-04

Pannenkoeken van Fabio Campoli, televisiekok bij Raiuno

Fabio Campoli, televisiekok houdt ook wel van pannenkoeken We zouden deze kok gerust de Italiaanse Piet Huyzentruyt kunnen noemen. Hij werkt als televisie-kok op Raiuno in het programma Unomattina elke zaterdag en zondag van 6.45 tot 10.20 uur. Na zijn studies aan de hotelschool van Marino., is hij barman geweest, keukenhulp, kok ,souschef en tenslotte chefkok. Nu werkt hij als consulent voor grote instellingen en hotels, in televisieprogramma's, geeft les aan de hotelschool, en is de auteur van enkele zeer geslaagde boeken over de keuken. Bovendien is hij ook raadgever bij de Italiaanse Vereniging van Chefkoks. Niet de eerste de beste dus. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik zijn recepten mag vertalen.
Vermits het volgende week Maria Lichtmis is en er dus pannenkoeken op tafel komen, heb ik gekozen voor een apart receptje met hartige pannenkoeken.:

Fagottini di crespelle ripieni di ricotta e pistacchi con vellutata di parmigiano (Hoorntjes van gevulde pannenkoeken met ricotta en pistachenoten met een parmezaanroomsaus)


Voor 4 personen heb je nodig :
2 dl vloeibare room - 60 gr parmezaan - 1 liter gezeefde tomatensaus - olijfolie extra vergine

voor 12 pannenkoeken :
2 eieren - 200 gr melk - 100 gr bloem - een snuifje zout.
Je mengt alles goed samen tot je een glad en vloeibaar deeg hebt.
voor de vulling :
200 gr ricotta - 50 gr parmezaan - een snuifje peper - 50 gr gehakte pistachenoten - 2 blaadjes basilicum - zout

Bereiding :
In een antikleefpan doe je een beetje boter, een pollepel pannenkoekendeeg en je bakt de pannenkoeken aan beide zijden tot alle deeg opgebruikt is.
Doe de ricotta in een kom met de pistachenoten, de gehakte basilicum, de parmezaan en een snuifje zout en meng alles goed dooreen.
Vul de pannenkoeken met dit mengsel. Daarover giet je dan de saus die je gemaakt hebt door de room en de parmezaan samen op te warmen. Laat het geheel nu 10 minuten gratineren in een oven van 180°C. Als de pannenkoeken gegratineerd zijn serveer je ze met een eenvoudige tomatensaus met basilicum.


Buon appetito!


Recept vind je op : Spaghettitaliani . Het is een recept van chefkok Fabio Campoli

12:26 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |