30-01-04

Crespelle di spinaci con salsa di porro (Pannenkoeken met spinazie en preisaus)

Maria Lichtmis is in Italië vooral het feest van de terugkeer naar het openbaar leven van de heilige Maagd Maria.  Volgens de Levitische wet mochten vrouwen, die een zoon gebaard hadden, gedurende 40 dagen niet deelnemen aan het openbaar leven, de eerste 7 dagen omdat ze onrein waren en daarna nog 33 dagen, vooraleer het kind voorgesteld werd in de tempel en de vrouw gezuiverd werd.

Op heel veel plaatsen in Italië gaan die dag nog processies door ter ere van Maria.  Er worden niet speciaal pannenkoeken gegeten , zoals bij ons de gewoonte is, maar ik heb toch een receptje uitgezocht van een heerlijk voorgerechtje met pannenkoeken.


Ingrediënten voor 4 personen :
Pannenkoeken : 100 gr bloem - 1/4 liter melk - 2 eieren - zout - klontje boter
Vulling : 600 gr spinazie - 400 gr ricotta - 1 ei en 2 dooiers - 70 gr geraspte parmezaan - zout - peper - nootmuskaat
Saus : 60 gr bloem - 50 gr boter - 1/2 liter melk - 5 preien

Bereiding:
Voor de pannenkoeken zeef je de bloem.  Voeg dan de eieren, de gesmolten boter en het zout toe.  Roer goed tot je geen klonters meer hebt.  Bak dan de pannenkoeken aan beide kanten in een ingevette pan.
Voor de vulling snijd je de spinazie fijn.  Stoof ze in een pan met wat boter en doe ze dan in een kom.  Voeg er de ricotta bij, samen met de parmezaan, de eieren, zout, peper en wat nootmuskaat.  Meng goed dooreen.
Vul de pannenkoeken nu met dit mengsel.  Vouw ze in de gewenste vorm (driehoek, opgerold als cannelloni of naar wens in een andere vorm) en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Snijd het preiwit in fijne ringetjes, doe ze in en pan met wat boter en laat ze langzaam stoven (het is zeer belangrijk dat ze niet verkleuren).  Als ze gaar zijn, doe er dan de bloem en melk bij, kruid met zout en laat de saus wat inkoken.  Giet de saus over de pannenkoeken en laat 15 minuten gratineren in een oven van 180°C.
Buon appetito!
Recept :  Italian pasta
Foto  : Voceseriate

12:53 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.